Asylsøkerne på Toten

Asylsøkerne på Toten


Jeg har vært ute i Lena sentrum i dag for å se om jeg møtte på noen av asylsøkerne som bor på Toten. Var heldig å traff på noen som var meget gode i engelsk så vi kunne forstå hverandre. De fortalte at de var i gang med norsk kurs og likte seg veldig godt på Toten men fritiden kunne bli lang på mottaket der han bodde. De følte seg også mistenkeliggjort hvis de kjøper mange billigbrød på Coop Prix fordi de bruker å handle med seg til de andre på mottaket. De fortalte også at det var vanskelig å komme innpå totningene og derfor ble det til at de holdt seg for seg selv.


Jeg fortalte dem at de kunne låne bøker, lydbøker og videofilmer gratis på biblioteket. Fortalte dem også at biblioteket har pc som de kunne bruke gratis hvis de ønsket det. De ble overrasket på dette for dette har ingen fortalt dem. Jeg spurte dem også om hvordan de likte seg der de bodde og de sa at de ikke hadde noe å klage på for de hadde det bra.


Jeg spurte dem også om de hadde opplevd å bli mobbet eller vært utsatt for sjikane etter de flyttet til Toten. De vekslet blikk så jeg sa at dere er helt anonyme i Nett-Magasinet. Da sa den ene at han hadde hjulpet ei eldre dame inn på Rema som hadde med seg tre fulle sekker med flasker som skulle pantes. Vel inne ved panteautomaten hadde den eldre damen sagt ”takk sotrør” Han viste ikke hva dette betyr så han hadde bare smilt tilbake. Den andre hadde blitt spyttet på av en eldre mann inne på Rema like før jul fordi han tok de siste pakkene med kylling som lå i frysedisken.


Men alt i alt så hadde de ingenting å klage på sitt opphold i Østre Toten og håper at de snart får seg sin egen bolig å flytte til i løpet av året.


Lena 18.04.2016

Svein Olav Skaug Aarum


Evt klager på denne artikkelen kan rettes til

redaksjonen@aarum.priv.no